Låna ansvarsfullt

Det är alltid viktigt att du lånar ansvarsfullt och tänker dig för innan du tar ett lån, för förmodligen vill varken du eller långivaren att du ska få problem med återbetalningen av ditt internetlån. Det gynnar ingen. Därför ska du här få några tips som hjälper dig att låna ansvarsfullt.

  1. Gör alltid en kalkyl men gör ingen glädjekalkyl. Ta med dina inkomster och alla dina utgifter, inklusive sådant som mobiltelefonladdningar, streamingabonnemang och andra småutgifter som inte finns i din vanliga hög med räkningar. Kolla också hur mycket du brukar leva på i månaden.
  2. Låna inte om har en otrygg inkomst under låneperioden, till exempel om du jobbar på timme eller har ett vikariat som tar slut innan du har betalat klart på ditt lån.
  3. Undvik att ta flera lån samtidigt. Om en långivare anser att du inte har tillräckligt god ekonomi för att få låna mer än 5000 kr har du förmodligen inte det.
  4. Låna inte för att leva. Det är aldrig bra att låna pengar för att bekosta dyra vanor som till exempel krogbesök, dyra restaurangbesök och kostsamma hobbies.
  5. Låna inte till betting, casinospelande och pokerspelande.
  6. Ta aldrig ett lån för att bekosta ett annat lån, det gör bara att du hamnar i en ond cirkel. Då är det bättre att du ligger lågt och snålar ordentligt under en tid.