Privatlån

Ofta används begreppet internetlån synonymt med smslån och snabblån och det är därför som vi framförallt presenterar sådana lån här på internetlåna.com, men egentligen är alla slags lån du kan ta via nätet ett slags internetlån. Det kan alltså även handla om billån, bolån och privatlån.

Skillnaden mellan privatlån och smslån

De flesta skiljer på privatlån och smslån fast smslån också är ett internetlån. Precis som med de privatlån bankerna erbjuder kräver det ingen säkerhet, används för konsumtion och vänder sig till privatpersoner. De största skillnaderna mellan dessa lån är följande:

  1. När du ansöker om ett smslån får du nästan alltid ett definitivt svar direkt på skärmen medan bankerna ofta ger ett preliminärt svar på din ansökan, ett svar som kan förändras.
  2. Ett smslån betalas nästan alltid ut redan samma dag om du gör din ansökan senast 13:00 – 14:00 beroende på långivare. Om du har ett bankkonto på samma bank som långivaren får du dina pengar på en gång, ofta även på helger. Ett privatlån betalas sällan ut samma dag, det brukar ta 1 – 3 bankdagar innan pengarna sitter på kontot och det betalas aldrig ut på en helg.
  3. De tillgängliga lånebeloppen för ett smslån brukar ligga på alltifrån 500 kr upp till 20 000 kr beroende på långivare. Det finns även några långivare som erbjuder mindre privatlån som är större än 20000 kr som ibland också klassas som smslån. Bankernas och kreditbolagens vanliga privatlån brukar ha ett maximalt lånebelopp på 350 000 kr och du får sällan eller aldrig låna mindre än 10000 kr.
  4. De flesta mindre smslån betalas tillbaka på 7 – 90 dagar och de större kan ha en återbetalningstid på något år. Återbetalningstiden för ett privatlån är på 1 – 12 år, ibland även längre än så.
  5. Smslån har mycket lägre krav när det gäller anställningsförhållanden och årsinkomst än vad privatlån har, dessutom får man ofta låna med betalningsanmärkningar.
  6. Smslån har en betydligt högre ränta än vad privatlån har på grund av den korta återbetalningstiden, de små lånebeloppen och den större risken långivaren tar.

Vilket ska jag välja?

  • Välj smslån om du behöver låna en mindre summa pengar snabbt och/eller inte uppfyller alla de krav som ett privatlån har.
  • Välj privatlån om du kan passera bankens nålsöga och behöver minst 10000 kr eftersom räntan är lägre.